top of page
Slapende baby

Perinatale counseling

Het krijgen van een baby wordt vaak als vanzelfsprekend beschouwd maar het is een intense ervaring en een periode van transitie. Je komt in een nieuwe levensfase, met veel veranderingen. Deze periode brengt naast verwachtingen en vreugde ook heel wat twijfels, angsten en teleurstellingen met zich mee.… Net als de weg ernaartoe niet altijd even makkelijk is.

Vanaf het moment dat je begint met nadenken over kinderen krijgen vorm je al een beeld van hoe je baby en hoe het ouderschap er voor jou kan uitzien. Jammer genoeg komen deze verwachtingen niet altijd overeen met de werkelijkheid. Dit maakt dat je door een aanpassingsfase moet. Moeder of vader worden is het begin van een nieuwe fase die best wel wat lichamelijke, sociale en psychologische veranderingen teweeg brengt. Het kan als ouder goed voelen om voldoende ondersteuning te krijgen tijdens deze bijzondere periode. 

Wat is perinatale counseling? 

Je kan bij de Totaalpraktijk terecht voor psychologische ondersteuning bij verschillende thema’s waarmee je tijdens de perinatale periode mee geconfronteerd kan worden. In een intakegesprek bekijken we samen wat jouw hulpvraag is, we stippelen daarna een individueel begeleidingstraject uit waarbij we rekening houden met je individuele noden. 

Mogelijke onderwerpen die aan bod kunnen komen zijn:

 • De normale aanpassingsprocessen van het ouderschap: omgaan met angsten, schaamte, onzekerheid, schuldgevoelens, ...

 • Psychische aandoeningen in het peripartum

 • Begeleiding bij fertiliteitstrajecten

 • Ongewenste kinderloosheid

 • Perinataal verlies

 • ...

P1060961 (2)_edited_edited.jpg

Sare De Caster

Sare legt zich toe op individuele gesprekstherapie met volwassenen en relatietherapie.

Zij werkt vooral rond: 

 • Stresshantering: Hoe kan je beter omgaan met druk, angsten en paniek? Hoe voorkom je een burn-out of herstel je hiervan? Hoe kan je je grenzen leren kennen en hoe kan je deze kenbaar maken aan anderen?

 • Relaties: Twijfel je soms over je relatie? Heb je moeite met het aangaan van relaties? Hoe kan je conflicten binnen een relatie aanpakken? Vind je het moeilijk om met je partner qua seksualiteit op één lijn te komen?

 • Werkgerelateerde vragen: Ben je vaak onzeker en wil je ontdekken waar je écht goed in bent? Hoe kan je terug plezier vinden in je job? Wil je veranderen van job of twijfel je hier soms over? Hoe kan je omgaan met conflicten op de werkvloer? Al dan niet met VDAB-loopbaancheques. 

 • Stemmingsproblematiek: Hoe kan je omgaan sombere gedachten en gevoelens?

 • Zelfbeeld en zelfvertrouwen: Ben je vaak onzeker? Voel je je hierdoor belemmerd in sociale contacten, op de werkvloer, bij het aangaan van nieuwe relaties, … ? Wil je werken rond identiteit en assertiviteit? 

 • Perinatale counseling: Ondervinden jullie moeite om zwanger te worden? Worstel je met de nieuwe rol als mama of papa? Of het zoeken naar evenwicht na het krijgen van (nog) een kind? Ervaar je angsten of twijfel tijdens de zwangerschap, ook dit is normaal! En het kan helpen om erover te spreken.

Opleidingen:

– Master in psychologie (Ugent, 2010)
– Master Seksuoloog (KULeuven, 2012)

– Erkend loopbaanbegeleider ism VDAB en Flamingoatwork
– Vierjarig postgraduaat oplossingsgerichte therapie (Korzybski, 2018)
– Acceptance &Commitment Therapy (2016)

– Maandelijkse supervisie en intervisies

– Jaaropleiding partnerrelatietherapie (School4Power, 2020)

– 4-daagse Pop(en)taal (2021)

Erkenningsnummer: 872111280

Visum Klinisch psycholoog: 262905

bottom of page