Vroedkunde

"..."

Vroedkunde en Lactatiekunde

Binnen de totaalpraktijk bestaat er een samenwerking met een vroedvrouw van de tiende maand om zo jonge gezinnen bij te staan van het prille begin van de zwangerschap tot de pasgeborene 1 jaar is. Jullie kunnen dus ook terecht binnen de totaalpraktijk voor pre- en postnatale opvolging en dit al dan niet in samenwerking met de andere disciplines.

Tijdens de prenatale consultaties word je medisch opgevolgd in samenwerking met jouw gynaecoloog (ongeacht ziekenhuis) en/of huisarts. Naast alle vroedkundige controles (foetale harttonen, bloeddruk, gewicht, urinecontrole,…) wordt er voldoende tijd voorzien om vooral naar jullie te luisteren en een antwoord te bieden op jullie vragen. Twijfels aangaande voedingskeuze kunnen hierbij zeker aan bod komen.

Bij een postnatale begeleiding staat de vroedvrouw je bij met raad en daad aangaande de verzorging, hielprik, gewichtsopvolging, borstvoedingsproblemen, voedingsadvies, vroedkundige controles, navelcontrole….. zowel voor mama als baby.

Borstvoeding is een zeer bijzonder en intiem moment tussen mama en baby. Onze vroedvrouw tevens lactatiekundige kan je deskundig advies en begeleiding geven gedurende de volledige borstvoedingsperiode. Voor specifieke problemen (tepelkloven, borstontsteking, te weinig productie of overproductie, te weinig gewichtstoename, twijfel, aanhoudende pijnen,….) kan je zeker bij haar terecht. Indien nodig, kan de vroedvrouw specifieke medicatie en anticonceptie voorschrijven

Elke moeder heeft recht op 7 terugbetaalde bezoeken van een vroedvrouw aan huis of op de praktijk tot de leeftijd van 1 jaar. Naast de 7 bezoeken heeft iedere mama in de eerste 5 dagen sowieso recht op het dagelijks bezoek van een vroedvrouw. Poliklinisch bevallen of naar huis na kort verblijf vormen geen probleem. Er wordt gewerkt met derde betalersysteem. Er wordt enkel een onkostenvergoeding van 5 euro gevraagd.

Onze therapeut

Bénédicte Balliu

0476/76.10.60

Bénédicte werkte na haar studies verpleegkunde en vroedkunde  meer dan 20 jaar in het AZ Maria Middelares te Gent. Intussen is zij 19 jaar werkzaam als zelfstandig vroedvrouw binnen de tiende mand. Daarnaast werkt ze sinds 2016 als lactatiekundige binnen Kind en Gezin. Zij bezit het getuigschrift farmacologie in de vroedkunde wat haar voorschrijfrecht geeft voor bepaalde medicatie