Osteopathie

“minor movement moves the major” A.T. Still

Osteopathie

De osteopatische filosofie heeft als uitgangspositie het concept van eenheid tussen structuur en functie in gezondheid en ziekte van het menselijk lichaam. Vele aandoeningen vinden hun oorsprong in een gestoorde beweeglijkheid van de gewrichten, organen en weefsels: een verminderde beweeglijkheid betekent verminderde functie, waardoor een terrein voor ziekte kan ontstaan. 

 

De osteopaat bekijkt het lichaam als één geheel met een ingenieus compensatiemechanisme. Daar waar het lichaam mobiliteitsbeperking ondervindt, zal het compenseren met andere delen van het lichaam, tot wanneer het lichaam zijn compensatiemogelijkheid overschrijdt en zich dan in een toestand van dysfunctie of ziekte bevindt, resulterend in pijn. Deze compensaties zijn een samenwerking van de verschillende systemen van het lichaam: muskuloskeletaal, cardiovasculair, hormonaal, spijsvertering-, ademhaling- en immuunsysteem. Door een osteopatische behandeling kan de beweeglijkheid herwonnen worden in al zijn dimensies.

 

Een osteopaat werkt op verschillende niveaus: het biomechanische (beweging), biochemische, viscerale (organen) en craniosacrale vlak. Afhankelijk van de klacht van de patiënt wordt er gewerkt op één of op een combinatie van deze systemen. Een uitgebreid onderzoek en de voeling met de patiënt bepalen de te volgen werkwijze. Deze kan variëren na verloop van de behandelingen. Stap voor stap wordt er gezocht naar de oorzaak van de klacht. Soms zijn twee behandelingen voldoende, soms zijn er meerdere nodig of zijn vervolgconsulten aan te raden.

  

Osteopathie in de praktijk

 

De handen zijn het werkinstrument van de osteopaat. Bij een osteopathiebehandeling wordt de patiënt in totaliteit benaderd via een uitgebreide  anamnese, manuele onderzoeks- en behandelmethode van het bewegingsapparaat, organen en weefsels. Osteopathie kan zodoende hulp bieden bij diverse klachten zoals rug- en nekproblemen, gewrichtsproblemen, hoofdpijn, sportletsels en orgaanklachten. De osteopaat gaat op zoek naar de oorsprong van de klacht en neemt de blokkades en problemen weg om op die manier het lichaam toe te laten zichzelf te genezen. De behandeling bestaat voornamelijk uit een combinatie van mobilisaties, manipulaties en rekkingen, naast viscerale en cranio-sacrale technieken, aangevuld met plantaardige remedies gebaseerd op biochemische testing.

 

Waarbij kan een osteopaat hulp bieden?

 

Hier volgt een overzicht van klachten waarvoor u bij een osteopaat terecht kan: 

- Rug- en nekklachten

- Spier-, pees- en gewrichtsklachten 

- Hoofdpijn en migraine

- Maag- en darmklachten (allergieën, intoleranties, reflux, ...)

- Stress en slapeloosheid

- Kaakproblemen

- Sportblessures en overbelastingsletsels

- Fibromyalgie en CVS

-...

Om onze tarieven te raadplegen, klik door naar ons betalingsoverzicht

Onze therapeut

Jan Lazeure

0468 11 88 14

jan@totaalpraktijk.be

Jan is kinesist en osteopaat van opleiding. Hij heeft meer dan 10 jaar ervaring in het behandelen van musculo-skeletale aandoeningen. U kan bij hem terecht in de praktijk voor osteopatische behandelingen.